lauantai 31. joulukuuta 2011

Vastuullisuus vihapuheista puhuttaa...


Päätin nyt ottaa aiheen pöydälle, kun olen sitä jo liian kauan pantannut ajatuksena.

Siis mennään asiaan.

Asetusten muuttamiseen liittyy aina riski, varsinkin elektroniikkalaitteissa (älypuhelimet, tietokoneet, tms.) että koko homma ei toimi niinkuin pitäisi.

Sama toimimattomuus pätee myös facebookissa, johon olen toivonut muutosta jo pitkään.

Muutosta olen toivonut lähinnä facebookin ryhmäasetuksiin, jotka aikoja sitten muutettiin ja käytäntö muuttui siten että ryhmän luoja, ylläpitäjä tai jäsen saa halutessaan liittää kenet vain kaveripiiristään ryhmään.

Tämä ei toimi!

En nyt tarkoita toimisella sitä että kamuja ei muka pystyisi liittämään, vaan sitä että moni, ihan liian moni on kertonut julkisesti pitävänsä tätä ryhmiin liittelyä ilman ihmisen omaa tahtoa huonompana juttuna.

Myös itse koin elämäni ensimmäiset facebook bannit juuri tuon takia, että minut liitettiin ryhmään, josta en saanut ensin facebookilta ilmoitusta. Kesken kaiken kumminkin tilini suljettiin ja syytä tapahtumaan en saanut.

Olin yhteydessä silloin facebookin ylläpitoon, josta kiitettävän nopeasti sain vastauksen. Vastauksessa kerrottiin myös syy miksi olin lentänyt pihalle ja se syy oli ryhmään kuuluminen, jossa oli käyty vihapuhetta.

Olisin kenties ymmärtänyt paremmin jos olisin itse kirjoittanut ryhmän seinälle tai kommentteihin vihapuheeksi luokiteltavaa tavaraa, mutta syyksi riitti että minut oli liitetty ryhmään (vastoin tahtoani) ja joku oli innostunut heittämään ”vihapuheläppää” (ilman että olisin edes provosoinut kyseistä henkilöä, kun en lähinnä tiennyt edes kuuluvani ryhmään).

Jos nyt uusi lakiesitys menee läpi että sinä itse olet vastuussa siitä mitä joku muu kirjoittaa esim. seinällesi tai kommentteihin, niin parempi olisi jättää koko sosiaalinen media, niinkuin Jussi Halla-aho teki (menkööt päivän persu uutisesta).

Olen sitä mieltä että asiat voidaan esittää tietty tyylikkyys säilyttäen ja tämä kannattaisi jokaisen muistaa. Internet ei ole kuitenkaan mikään ”no man's land” jossa saa mellestää miten tykkää. Sananvapaus täytyy kumminkin säilyttää, eikä näin ollen kaikesta kritiikistä pitäisi saada vihapuhujan leimaa otsaan.

Facebook tavallaan on myös suuressa osavastuussa näistä ”vihapuheista” jos ryhmien asetuksia ei muuteta.

Kehottaisin nyt siis facebookin ylläpitoa miettimään järkevämpi ratkaisu ryhmäasetuksiin, palauttaa vaikka homma entiseen, että ihmiset sai itse liittyä tai ihmisille sai suositella ryhmään liittymistä.
Tuolla toimenpiteellä ratkaisisi ainakin sen ettei viikon lomalla ilman facebookia oleva ihminen saa kotiin palattuaan yllätystä kun ei facebookin ovet enää aukene.

Ei elämä ole pelkkää naamakirjaa.

Kunnioituksella

Mikko A. Ratia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti